fredag 4 maj 2012

Hedersrelaterad problematik



I vår har jag gått på en kurs i hedersrelaterad problematik.
Rektorsutbildningen, genom Skolverket höll i kursen.

Det var väldigt intressant och lärorikt. Även om de problemen inte finns i vår skola, så är det bra i förebyggande syfte.
Ordet heder är väldigt värdeladdat på ett negativt sätt. Ändå betyder ordet heder att gå med huvudet högt.

I vårt land har flera kvinnor fått sätta livet till på grund av att de bryter mot släktens heder. I vår kultur är det helt meningslösa mord, men i deras kultur är det inte ett problem, utan mordet är lösningen på problemet!

Samma vecka som vi hade avslutning på kursen, förra veckan, blev en kvinna i Landskrona mördad av sin bror.
I Sverige ingår bröder och andra manliga släktingar i en slags subkultur, där man håller hårdare för att bevara hederskulturen än den generation som först kom till vårt land.
Man skyr inga medel och bevakar släktens unga kvinnor från att beblanda sig med svensk kultur och knyta band med "svennar". Hedern måste upprättas och innebär det att kvinnan måste dödas, så är det ok. Lojaliteten med släkten är större.
En bifallande familj belönar mord med ära!

Detta sjuka synsätt måste bekämpas!

Som Marcus Birro skrev i en krönika nyligen.

"Vi måste bli tydligare i våra grundläggande moraliska och demokratiska värderingar. Sverige måste tidigt förklara, fördöma och i värsta fall förbjuda de här människorna som menar att religion leder till hedersvåld. Om det inte låter sig göras finns ingen plats för dem i en demokrati."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar