söndag 6 maj 2012

Hedersrelaterad problematik del 2

Nämnde i förra inlägget om problemet som blir när man flyttar från en kultur till en annan.

Man kommer från ett muslinskt land med alla dess regler och vanor. Känner sig säkert vilsen i det nya landet och vill ha en trygghet, något stabilt att hålla sig till.
Så uppstår subkulturen.
Det handlar främst om unga män, som hittar en arena där människor med samma kultur träffas. Subkulturen bygger på makt och underordnande - ett slags brödraskap. Gemenskapen finns, men också rädslan. Där finns en utpräglad hieraki/struktur. Bristande eller ingen lojalitet mot samhället. Däremot en djup lojalitet med gruppen. Man har normer och värderingar, som bygger på heder och respekt.Hot och våld används för att upprätthålla makt. Vägrar samarbeta med polis och andra myndigheter. Ingen vill/kan eller får vittna.

Varför skriver jag om detta?
För att förstå varför det händer som händer i t.ex Malmö. Det är omöjligt för en tjej som har en bror eller kusin i brödraskapet, att alliera sig med svenska seder och bruk.
Lyssnade på en kille från Fryshuset, som varit med i brödraskapet, men mått så dåligt av att förfölja sin syster, så han lämnade det.
Tänk om fler kunde tänka som han, så skulle livet bli drägligare för invandrartjejer! Och människor i Malmö känna sig lite säkrare.

Är detta hela problemet? Nej, men en stor del av det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar