fredag 9 december 2011

"Mitt liv"

I går var jag på ett lunchmöte på Svenskt Näringsliv.

Det är oftast intressanta ämnen och föreläsare.
"Mitt liv" heter ett företag som jobbar med integration av kvinnor från andra länder. De har funnits i fyra år och är tydligen de enda som jobbar på det sättet.

Det tar nio år för en invandrarkvinna att komma in på arbetsmarknaden i Sverige!
Tre kvinnor var med med sina olika livshistorier, som vi fick del av. Alla hade hög utbildning i sina hemländer Iran och Colombia, men vad hjälpte det i Sverige?

En kvinna berättade om när hon skulle lägga in en väska i effektförvaring och inte kunde läsa instruktionerna. Hon försökte med fyra olika myntinkast, men lyckades inte. Några svenskar stod och tittade på, men sa inget. Till slut frågade hon några av dem om de kunde hjälpa henne, men ingen ens svarade henne. Nu var mynten slut, så det var bara att släpa sig i väg med väskan.

En annan tyckte det var så förnedrande att barnen fick vara tolkar, eftersom barnen lärde sig språket snabbare. Alla tre betonade vikten av att snabbt lära sig språket!

I skolan uppmuntrar vi föräldrar med invandrarbakgrund att tala svenska hemma med sina barn. Men hur lätt är det?
Ett som är säkert är att ju snabbare man lär sig landets språk dit man flyttat, ju snabbare kommer man in i samhället och slipper utanförskapet!

Men visst kan vi pursvenskar underlätta för dem!
Varför fortsätter man kalla deras barn, som är födda i Sverige för invandrare?
-Mina barn har slutat vandra för länge sedan, sa en kvinna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar