tisdag 28 augusti 2012

Bara vanligt vatten



-Vad vill ni dricka till maten? 

Så frågar vi. 
Man räknar upp vad man har och avslutar med: 
- Eller vill du ha bara vanligt vatten?

Många tycker det är för simpelt att bjuda på vatten, åtminstone tyckte man det förr. Det var inte fint nog. Nu uppskattar vi rent vatten, när vi är upplysta om att alla inte har tillgång till rent vatten. De flesta länder har det inte. 

Hörde igår om att år 2030 ungefär skulle vi behöva 40% mer vatten än i dag. 
Nu har vi ju det vatten vi har och behöver förvalta det bättre. 

När du står och grillar en flintastek på ett kilo, så kan du tänka dig att det står 80 badkar fyllda med vatten runt dig, för så mycket vatten går det åt för att frambringa den steken!

Hur ska vi spara? 
Inte genom att torka av tallrikarna med hushållspapper i stället för att diska dem, utan att inte slänga så mycket mat, som vi gör. Vi slänger dubbelt så mycket mat i västvärlden, som man har att livnära sig på i u-länderna. 
Hemskt att höra!

För att nu återgå till något positivt så hjälper www-ankarstiftelsen.se till att rena vatten på platser i Sydamerika där vattnet är otjänligt. Med enkla medel låter man det förorenade vattnet rinna genom en sandbädd. Vattnet blir drickbart och människorna håller sig friska!

Det finns hopp för mänskligheten trots allt!

Om du nu tror att jag slösar på vatten, när jag låter det rinna genom tunnorna på bild 1, så kan jag berätta att vattnet pumpas upp till tunna ett från tunna tre och så går det runt, runt. 
Fiffigt va´?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar